Tel : +6011-63307877

Membina Logo Perniagaan Terbaik dan Penjenamaan Terbaik

Dalam membina logo perniagaan terbaik kita kena kena ambil tahu dua jenis perkara dalam membentuk perniagaan kita iaitu penjenamaan dan reka bentuk logo.

Dua perkara ini adalah berbeza kenapa?

Terdapat dua persepsi iaitu reka bentuk logo dan penjenamaan adalah perkara yang sama. Kadang kala kedua-dua istilah ini nampak sinonim. Bagaimanapun kedua maksud dan cara proses dilakukan adalah sangat berbeza.

Reka bentuk logo ialah proses merekabentuk logo manakala penjenamaan proses untuk membina jenama. Oleh itu, untuk lebih memahami perbezaan antara reka bentuk logo dan penjenamaan, penting untuk kita terlebih dahulu mentakrifkan konsep logo dan jenama.

Definisi logo

Logo adalah simbol grafik dalam memudahkan orang awam mengenali syarikat, produk komersial atau mana-mana entiti awam atau swasta. Ini adalah salah satu cara membezakan jenama dunia yang penuh kompetitif dan penuh unsur grafik yang cuba menarik perhatian kita dengan pelbagai unsur grafik yang menarik pelanggan. Logo kebiasaannya adalah kombinasi huruf, grafik/ simbol serta warna. Ia adalah elemen grafik yang merupakan bahagian daripada identiti sesebuah jenama.

Untuk contoh : Logo CHANEL


Cuba lihat pada logo CHANEL. Logo CHANEL adalah salah satu logo paling terkenal di kalangan jenama mewah. Ia terdiri daripada dua yang huruf C yang bertentang dan perkataan CHANEL ditulis dalam huruf BESAR. CHANEL menggunakan logo perkataan di dalam website. Manakala logo C bertentangan pula digunakan dalam packaging. Logo juga dibentuk dalam pelbagai bentuk mengikut jenis penggunaan. Bukan hanya satu jenis sahaja tetapi mengikut kesusaian penggunaannya.

Definisi jenama

Jenama adalah idea atau imej yang ada dalam pemikiran kita ketika memikirkan produk, perkhidmatan dan aktiviti yang akan dijalankan oleh syarikat atau perniagaan kita. Baik secara praktikal mahupun emosional. Sentuhan dan idea sesorang itu juga dapat menghasilkan jenama, logo, produk dan identiti visual dan idea pengiklanan.

Sebagai contoh : Jenama CHANEL


Setelah melihat logo CHANEL tersebut dan jika anda dah terbiasa dengan jenama itu, beberapa imej dan emosi akan masuk dalam fikiran anda dan mungkin seperti foto di atas. Sesetengah orang mungkin merasakan mewah dan keanggunan, ingat pengasas jenama tersebut sebagai ikon fesyen, memikirkan produk (solekan, pakaian dan aksesori) dan lain-lain. Pengalaman dan persepsi akan berbeza bagi setiap kita. Walau bagaimanapun, jenama lain juga menjalankan strategi menjalankan idea dan jalan yang sama seperti CHANEL lakukan.

Apakah perbezaan antara reka bentuk logo dan penjenamaan?

Reka bentuk logo ialah proses merekabentuk logo.

Penjenamaan adalah proses membina jenama. Untuk lebih spesifik, ia adalah strategi yang direka oleh syarikat untuk membantu orang untuk mengenal pasti produk dan organisasi mereka dengan segera, dan memberi mereka alasan untuk memilih produk mereka daripada pesaing-pesaing mereka. Strategi penjenamaan menjelas dan menerangkan apakah jenama kita.

Penjenamaan boleh dilakukan melalui penggunaan dan cara yang berbeza. Beberapa elemen yang digunakan dalam strategi penjenamaan adalah:

• Definisi jenama: tujuan, nilai, janji
• Kenyataan kedudukan jenama
• Identiti jenama: nama, nada suara, reka bentuk identiti visual (yang merangkumi reka bentuk logo)
• Pengiklanan dan komunikasi: TV, radio, majalah, iklan luar, laman web, aplikasi mudah alih …
• Penajaan dan perkongsian
• Reka bentuk produk dan pembungkusan
• Pengalaman dalam kedai
• Pengalaman kerja dan gaya pengurusan
• Khidmat Pelanggan
• Strategi harga

Seperti yang dapat kita lihat, reka bentuk logo adalah salah satu cara yang digunakan untuk merekabentuk identiti visual sebuah jenama.

Kenapa logo begitu penting untuk tujuan penjenamaan?

Walaupun logo hanya salah satu unsur penjenamaan, kemungkinan besar akan muncul pada pandangan pelanggan dan pelanggan akan ingat kerana selalu ternampak di laman web, brosur, alat tulis, produk, bungkusan, iklan, pakaian seragam, kedai dan sebagainya.

Oleh itu, logo perniagaan terbaik boleh dianggap sebagai salah satu unsur grafik utama yang membolehkan orang ramai mengenali organisasi, produk dan perkhidmatan dengan cepat. Dan selalunya, ia akan menjadi perkara pertama yang akan digunakan oleh orang untuk mengenal pasti anda.

Inilah sebab mengapa logo yang direka dengan baik sangat penting untuk tujuan penjenamaan:

 1. Logo yang direka dengan baik membolehkan orang ramai mengenali dan mengingati jenama anda dengan cepat
  Logo adalah salah satu perkara utama untuk mengenal pasti pelanggan dan pemegang kepentingan yang lain. Ia akan membantu kemudian untuk mengesan jenama anda dalam masa beberapa saat, merentasi saluran yang berbeza dan titik sentuhan.
 2. Ia mewujudkan konsistensi ke atas saluran komunikasi yang berbeza
  Dalam dunia hari ini, perniagaan dan organisasi wujud di pelbagai platform, termasuk laman web, blog, media sosial, acara, risalah, risalah, kad perniagaan, dan sebagainya. Mempunyai logo serba guna akan membolehkan anda mewakili jenama anda dengan cara yang konsisten merentas semua yang berbeza saluran komunikasi dengan baik sekali.
 3. Ia adalah sebahagian daripada identiti jenama anda.
  Logo jenama atau organisasi anda akan menjadi sebahagian daripada identiti jenama (visual) anda. Ini sangat penting, kerana ia akan menjadi salah satu alat utama untuk menggambarkan nama jenama, nilai dan keperibadian anda secara grafik kepada seluruh orang yang anda berkomunikasi.
 4. Ia memupuk imej profesional dan menimbulkan harapan orang ramai.
  Orang ramai akan mengharapkan jenama itu bagus bermula dengan logonya. Reka bentuk logo yang baik yang dibuat oleh pereka pakar akan menjadikan jenama anda menonjol, tetapi juga kelihatan lebih dipercayai dan boleh dipercayai. Selain itu, mengambil pereka logo akan meningkatkan peluang anda untuk memiliki logo yang unik, inovatif, dan mencerminkan identiti jenama anda.
 5. Ia akan membezakan jenama anda dari pesaing-pesaing anda.
  Kita boleh bermain dengan logo untuk membentu jenama yang kita inginkan supaya berbeza dari pesaing-pesaing kita. Penggunaan warna, bentuk, gaya, dan tipografi yang berbeza untuk reka bentuk logo adalah cara yang baik untuk menunjukkan apa jenama anda berbeza dengan pesaing anda. Reka bentuk logo yang berkaitan juga akan membantu orang mengingat jenama dalam industri.
 6. Ia boleh memudahkan hubungan emosi dengan pihak berkepentingan anda dan meningkatkan kesetiaan jenama anda.
  Ingatan mereka akan lekat dengan logo anda sekiranya logo anda senang diingati. Reka bentuk logo yang baik akan membantu meningkatkan ingatan orang ramai terhadap organisasi anda dan bagaimana perasaan mereka. Sekiranya perasaan positif, sama ada orang itu berpotensi klien, pekerja atau pembekal, logo itu akan menyumbang kepada hubungan emosinya dengan jenama anda kerana berikut juga merupakan elemen lain dalam strategi penjenamaan anda. Ini adalah sesuatu yang telah kita lihat pada tahun 2010 apabila jenama pakaian Gap memutuskan untuk menukar logonya dan ramai pengguna berasa sangat kecewa dengan reka bentuk logo baru yang syarikat itu memilih untuk kembali kepada yang asal.

Kesimpulannya

Untuk membuat kesimpulan, logo dengan sendirinya adalah elemen grafik yang mewakili jenama, manakala jenama adalah gabungan semua aspek ketara dan tidak ketara yang mewakili organisasi. Tanpa jenama itu, logo itu tidak akan mempunyai makna sebenar, ia hanya akan menjadi elemen grafik.

Apabila digabungkan, logo yang direka dengan baik dan strategi penjenamaan yang berkesan membantu organisasi dapat mencapai impian perniagaan mereka dengan cara yang berkesan.Tetapi kita juga perlu mewujudkan jenama yang berdaya tahan dan terkemuka di industri. Jika anda seorang usahawan dan melihat ke arah membina jenama baru, jangan memandang rendah kepentingan logo. Logo yang direka dengan baik dan jika sejajar dengan strategi penjenamaan keseluruhan anda. Ia akan menjadi pelaburan yang memuaskan untuk jenama dan organisasi anda dalam jangka panjang. Setakat itu penjelasan saya terhadap penjenamaan terbaik dan logo perniagaan terbaik.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

One thought on “Membina Logo Perniagaan Terbaik dan Penjenamaan Terbaik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semua Hak Cipta Terpelihara © 2020 WOW Color Solution (NS0235908-K)

HQ : 2007, Jalan Warisan Puteri A69/1, 70400 Seremban

Branch : 19, Jalan PBS 14/3 Taman Perindustrian Bukit Serdang, 43300 Seri Kembangan